Auton polttoaineen kulutusta ja taloudellisesta ajotapaa on tutkittu jo pitkään. Taloudellisesta ajotavasta onkin saatavilla runsaasti tietoa. Muutama huomioitava asia nousee selkeästi esiin ja ne liittyvät sekä liikkeellelähtöön että varsinaiseen ajotapaan liikenteessä.
Auton tyhjäkäynti kannattaa minimoida. Nimensä mukaisesti tyhjäkäynnillä auto kuluttaa polttoainetta, mutta matkanteko ei edisty. Uusissa autoissa tätä on jo melko yleisesti hyödynnetty ns. start/stop- toiminnon avulla, joka sammuttaa auton automaattisesti, kun auto ei liiku.
Polttoaineen kulutuksen kannalta suurimmat kulutushuiput tulevat nimenomaan pysähtyneen auton kiihdyttämisestä matkanopeuteen. Tämä on hyvä muistaa erityisesti kaupunkiajossa. Joka kerta, kun onnistuu liikennevalojen välillä olemaan pysähtymättä, säästää polttoainetta. Esimerkiksi liikennevaloista lähtiessä kiihdyttäminen tavoitenopeuteen kannattaa tehdä ripeästi ja käyttää koko ajan isointa mahdollista vaihdetta, jolla moottori vetää ongelmitta. Katse jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa seuraaviin valoihin ja hyvissä ajoin moottorijarrutuksen avulla lähestyminen. Aika äkkiä valojen välillä ei tarvitse enää pysähtyä ja tämä näkyy myös lompakossa.
Myös maantieajossa näkyy kiihdyttämisen vaikutus lisääntyvänä polttoaineen kulutuksena. Kannattaa siis pyrkiä ajamaan mahdollisimman tasaisella nopeudella. Matkanopeuden valinnan merkitys polttoaineen kulutukselle on merkittävä. Erilaisten mittausten perusteella yli 80 km/h nopeudella polttoaineen kulutus kasvaa jyrkästi. Esimerkiksi 80 km/h nopeuden nostaminen 120 km/h voi lisätä polttoaineen kulutusta jopa 2-3 litralla sataa kilometriä kohti.
Uudemmissa autoissa on lukuisa joukko erilaisia ajomukavuutta ja turvallisuutta lisääviä laitteita, kuten istuinten ja takalasin lämmitys. Näiden käyttö lisää luonnollisesti polttoaineen kulutusta, joten käyttöaika kannattaa minimoida.
Taloudellisen ja turvallisen ajotavan keinoista ei ole pulaa. Eikä niiden omaksuminen ole ylivoimaista autoilijoille. Kysymys on jokaisen henkilökohtaisesta valinnasta; haluanko päästä paikasta toiseen ympäristöä ja lompakkoa säästäen. Ja samalla maksimoida oman ja muiden turvallisuuden. Vai onko joku muu asia minulle liikenteessä sittenkin tärkeämpi?